Ναυταθλητικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Λουτροπόλεως Θερμής - Λέσβου ( Ποσειδών )

Προστατέψτε το περιβάλλον ------------------------------------Όχι σκουπίδια στη θάλασσα ------------------------------------Προστατέψτε τις ακτές - Δεν μας ανήκουν, τις έχουμε δανειστεί από τις μελλοντικές γενιές------------------------------------Μάθετε τα παιδιά τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος------------------------------------Επιμείνετε στη χρήση προϊόντων που η συσκευασία τους είναι ανακυκλώσιμη ------------------------------------Μην διστάσετε να κάνετε ευγενική παρατήρηση στον διπλανό σας, όταν ρυπαίνει------------------------------------Αλλάξτε τα λάδια των μηχανών σας με τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον------------------------------------Δροσιστείτε με αναψυκτικά αλλά μην αφήνετε «πίσω»σας πλαστικά και αλουμίνιο------------------------------------Διαφορετικά θα χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να βρείτε μια παραλία καθαρή χωρίς λάδια και υπολείμματα καυσίμων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»

Την Τετάρτη 16/2/2011 στο δημοτικό κατάστημα Θερμής συγκεντρώθηκαν μετά από αίτημα της δημοσιογράφου κ. Ανθής Παζιάνου οι πρόεδροι των συλλόγων της περιοχής της Λουτρόπολης Θερμής για μια γενική συνέντευξη αναφορικά με τα προβλήματα και τις δραστηριότητες των συλλόγων.

Από την πλευρά των Ερασιτεχνών Αλιέων παρέστη ο Πρόεδρος κ. Χρ. Μανωλέλλης ο οποίος ανέπτυξε  προφορικά και κατέθεσε το παρακάτω γραπτό υπόμνημα:

O Ρόλος των συλλόγων και τα προβλήματα του
ΝΕΣΕΑΛΘ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»
 
Οι ραγδαίες αλλαγές που σαρώνουν τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα διαμορφώνουν ένα νέο εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν οι σύλλογοι πολιτών. Νέοι θεσμοί βρίσκονται σε στάδιο οργάνωσης και λειτουργίας, όπως η Αιρετή περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Λέσβου, η αρνητική οικονομική συγκυρία, οι κοινωνικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, η ασάφεια αρμοδιοτήτων των φορέων κ.λ.π.
 
Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο που είναι εξαιρετικά αρνητικό για τους συλλόγους. Από την άλλη πλευρά, όμως διαμορφώνονται νέες ευκαιρίες και προοπτικές δεδομένου, ότι οι σύλλογοι καλούνται να αναλάβουν πιο δυναμικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, να συσπειρώσουν τους πολίτες, να αναλάβουν πιο ενεργητική δράση, να προάγουν τον εθελοντισμό, την κοινωνική συνεργασία, την κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια.
 
Το βασικό πρόβλημα, που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι σύλλογοι είναι πρώτα από όλα να επιβιώσουν οικονομικά και να ανταποκριθούν στους βασικούς σκοπούς, που προβλέπονται στα επιμέρους καταστατικά τους.
Μέχρι σήμερα κάθε σύλλογος ανέπτυσσε συνήθως μεμονωμένα μια σειρά δραστηριοτήτων, αναζητούσε οικονομικούς πόρους από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και αναζητούσε την προβολή και καταξίωσή του στη συνείδηση των μελών του και των πολιτών εν γένει.
Σήμερα αυτή η δυνατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και επιβάλλεται η συνεργασία των συλλόγων σε κοινές δράσεις, όπως πολιτιστικές, περιβαλλοντικές κ.λ.π. Είναι πιο σωστό, κατά την άποψή μας να υπάρχει κοινός σχεδιασμός κάποιων εκδηλώσεων ιδιαίτερης σημασίας και αξίας για τον τόπο, να γίνεται καταμερισμός της δουλειάς και της ευθύνης και να ζητείται πλέον η ενίσχυση από διάφορους φορείς, όχι μεμονωμένα λαμβάνοντας π.χ. ο κάθε σύλλογος 300 ή 500 €, αλλά με οικονομική ενίσχυση της κοινής δράσης στην οποία μπορεί να συμμετέχουν 2,3 ή και 4 σύλλογοι μαζί.
Αυτή τη φιλοσοφία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο δικός μας σύλλογος των Ερασιτεχνών Αλιέων Θερμής με άλλους συλλόγους της περιοχής μας, όπως ο Πολιτιστικός σύλλογος Πύργων Θερμής στην εκδήλωση εορτασμού των Θεοφανείων ή παλαιότερα ο Πολιτιστικός σύλλογος Νέων Κυδωνιών στην εκδήλωση για την αναπαράσταση του γρίπου κ.λ.π.
Τέλος, σε ότι αφορά τα προβλήματα που αφορούν τους Ερασιτέχνες Αλιείς της περιοχής μας και αναφέρομαι στα αλιευτικά καταφύγια Θερμής, Μιστεγνών και Νέων Κυδωνιών εστιάζονται κυρίως στην έλλειψη υποδομών και στις κλοπές στα σκάφη, που δυστυχώς συνεχίζονται.
Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη χώρων ελλιμενισμού σκαφών. Τα αλιευτικά καταφύγια ασφυκτιούν και οι συγκρούσεις μεταξύ των αλιέων είναι πολύ έντονες. Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά τη λειτουργία της μαρίνας της Μυτιλήνης και του υψηλού κόστους παραμονής των σκαφών σε αυτήν. Είναι τέτοια η πίεση που ασκείται στα γύρω αλιευτικά καταφύγια, που φοβόμαστε, ότι θα δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις και συγκρούσεις.
Ήδη εδώ και χρόνια έχουμε επισημάνει το πρόβλημα στις αρμόδιες αρχές και προτείνουμε ως άμεσο μέτρο εκτόνωσης της κατάστασης την τοποθέτηση μιας πλωτής προβλήτας στο λιμάνι της Θερμής και τον καθαρισμό του τελευταίου τμήματος του λιμενοβραχίονα από φύκια και πέτρες, ώστε να αξιοποιηθεί για την πρόσδεση και άλλων μικρών σκαφών.
Επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τον καθαρισμό των αλιευτικών καταφυγίων Θερμής και Νέων Κυδωνιών από φύκια και φερτές ύλες, καθώς και με την κατασκευή του λιμανιού των Μιστεγνών, που καθυστερεί απαράδεκτα χρόνια τώρα και θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης χώρων ελλιμενισμού των σκαφών ολόκληρης της περιοχής.
Τέλος, το πρόβλημα των κλοπών στα σκάφη ιδιαίτερα στις Νέες Κυδωνίες βασανίζει τα μέλη μας και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος, εν τούτοις συνεχίζονται και πολύ φοβόμαστε, ότι μέσα στη σημερινή οικονομική κρίση και την ανέχεια θα ενταθoούν περαιτέρω.
Για όλα αυτά και ορισμένα άλλα επιμέρους προβλήματα το Διοικητικό μας Συμβούλιο προγραμματίζει μια σειρά επισκέψεων στις αρμόδιες αρχές του τόπου μας.